Bodegas Robeal


Bodegas Robeal is een familiale onderneming die in 1998 werd opgericht door Julio Miñón.

Daarbij werden er 65 hectaren tempranillo aangeplant in het wijngebied Ribero del Duero, verspreid over de gemeenten Roa de Duero, Anguix, La Horra en Fuentecén. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte van meer dan 700m boven de zeespiegel, maar in de gemeente Fuentecén zijn er 3 ha aangeplant op een hoogte van 850m. Momenteel beschikt Robeal ook nog over 1 hectare merlot en een 1000 planten malvasia (deze jonge aanplant kan nog niet worden aangewend voor de wijnproductie). In het wijngebied Rueda hebben ze 20 hectaren verdejo in uitbating voor hun witte wijnen.

 

De wijngaarden

Omstandigheden

  • Het spreekt voor zich dat de wijngaarden in Ribera del Duero gelegen op grote hoogte, sterk afhankelijk zijn van de weergoden. Tijdens de bloeiperiode in mei kan er nog nachtvorst optreden waarbij er aanzienlijke schade wordt toegebracht aan de druivenplanten.

  • spanje 036

Molen

  • Om de bloesems te beschermen heeft Robeal vele molens staan in zijn wijngaarden. Naast deze molens staan grote gasoliekachels. Bij vorst worden deze aangestoken en vervolgens wordt de warme lucht door de wijngaarden geblazen. Niet goedkoop, maar doeltreffend. Wij hebben geen wijngaarden gezien van andere bodegas uitgerust met deze molens.

  • spanje 036

Bodem

  • De samenstelling van de bodem is heterogeen : grind, klei en kalksteen.

  • Robeal_03

Bodega

  • Te midden van de wijngaarden werd in 2000 gestart met de bouw van de bodega.

  • spanje 074

Rodrigo Miñón Garcia

Inmiddels staat de zoon van Julio Miñón aan het hoofd van dit schitterend wijnbouwbedrijf. Een rustige, vriendelijke en bescheiden jongeman met een ongelooflijke dynamiek.

 
 
0
Liters
0
Vaten
 
Placeholder

Kelder


Bodega en meerdere wijngaarden bevinden zich in de buurt van het pittoreske stadje Roa de Duero centraal in de PDO (Protected Destignation of Origin). PDO is een EU product certificatie systeem gebaseerd op het Franse AOC systeem (een soort van “terroir” voor wijn, maar ook voor kazen, Ibericoham…). De dagelijkse accurate zorg in de wijngaarden, de juiste selectie van de druiven, de wijnmakerij die uitgerust is met de meest innovatieve technische middelen om het proces van druif tot wijn perfect te laten verlopen, dragen allen bij tot de hoge kwaliteit van de Robeal wijnen. De totale capaciteit van de kelder bedraagt 600.000 liters en voor de veroudering van de rode wijnen zijn er 2.000 vaten (Franse en Amerikaanse eik) beschikbaar.