Kennismaking Bodegas Via de la Plata

Rudy Morel Domeinen

Op maandag 20-10-2014 begaven wij ons (mijn echtgenote en ikzelf) naar Brussels Expo voor een gepland bezoek aan Megavino, de grootste wijnbeurs in de Benelux.

Wij hadden slechts één doel : het vinden van een kwaliteitsvolle en betaalbare cava. We liepen dan ook direct naar de “cavazone”.

Deze werd volledig ingepalmd door wijnmastodonten uit Noord-Spanje (Penedès), waarvan er nogal een aantal leverancier waren van de supermarkten in ons land. Zou het kunnen dat hun prijzen belangrijker waren dan hun kwaliteit? Na enkele uren proeven en na de ene teleurstelling na de andere, troffen wij ergens in een hoek toch nog een cavastandje aan. Het leek alsof deze stand onzichtbaar moest blijven. Een sympathieke man stelde zich voor als de oenoloog van Bodegas Via de la Plata uit de streek Extremadura. Wij wisten dat deze streek in Spanje lag, tegen de Portugese grens, maar dat ze er ook cava maakten… nooit van gehoord. Wij vonden zijn bubbeltjes lekker maar te zoet, de prijs was heel correct. Hij was echter niet van plan om zijn enige potentiële klant te laten ontsnappen. Hij zou ons proefflessen opsturen aangepast aan de smaak van onze dierbare Vlamingen.

En inderdaad, één week later, werden we reeds voorzien van de beloofde staalflessen. Deze bevielen ons helemaal en zodoende werden wij de exclusieve verdeler in ons land. De eerste paletten bereikten ons eind november en wij mogen echt van een succes spreken, mede dank zij de ondertussen mateloos populaire schuimwijn “cava”.