Kennismaking Bodegas Robeal

Rudy Morel Domeinen

Op 08-02-2016 trok ik met mijn echtgenote naar het Koloniënpaleis in Tervuren.

Wij hadden een uitnodiging ontvangen van de Junta de Castilla y León voor een professionele proeverij en we hadden echt het gevoel dat we er bij hoorden te zijn. In de feestzaal van het authentieke paleis uit de negentiende eeuw en gelegen in de rustige en groene omgeving van Tervuren, waren er 23 uitnodigende standen opgesteld. Elke stand was bemand met 1 à 2 personen die ongeduldig stonden te wachten om hun godendranken te laten proeven.

Er was ook een stand zonder wijn, maar de bordjes met traditionele kazen uit Castilla y León en de lange poot van het wilde zwijn (Iberico ham) toverden een gelukzalige glimlach op het gezicht van mijn eega. In een paar uur tijd speelden wij het klaar om alle wijnen te proeven aan 7 standen. Aangezien we nog een eindje moesten rijden tot Wetteren en wij al een aanzienlijk aantal alcoholdampen verspreidden, hielden wij het toen voor bekeken. Bovendien was de Iberico …

Voor ons vertrek beloofden wij aan een zestal wijnbouwers dat wij in de paasvakantie hun streek zouden aandoen.
Zo gezegd, zo gedaan, op Paaszondag, in de vroege morgen vertrokken wij voor een veertiendaagse uitstap naar Spanje. De eerste week wilden wij de wijnbouwers bezoeken in Castilla y León om vervolgens nog 500 km verder zuidwaarts te rijden naar Extremadura en een bezoekje te brengen aan onze cavaboer.

De afstand van Wetteren naar Castilla y León bedroeg 1410 km. Aangezien de Fransen de laatste jaren meer flitspalen hebben geplant dan bomen en wij ons budget liever uitgeven aan gastronomie, besloten wij om de snelheidsbeperkingen strikt na te leven en zodoende drong een tussenstop zich op. Halverwege het af te leggen traject, ten zuiden van Limoges, hadden wij een hotelletje geboekt in Saint-Junien. Na een rustige nacht vervolgden wij s’ anderendaags onze reisweg met bestemming Aranda de Duero.

Vier dagen lang bezochten wij de bodegas. Slechts twee kwamen in aanmerking om een samenwerking op te starten. Zij hadden namelijk het ruimste gamma en hun wijnen waren qua prijs/kwaliteit duidelijk beter. Tenslotte kozen wij voor Bodegas Robeal, aan het roer een jong en dynamisch koppel, super verzorgd wijndomein, hygiëne in de bodega van de bovenste plank.